Parkanon kaupunki on varannut viisi kerrostaloasuntoa Ukrainasta saapuvia pakolaisia varten. Kerrostaloasunnot ovat yli 60 neliön kaksioita. Niistä kolmea aletaan nyt ensi hätään varustella asuttavaan kuntoon ja loput pidetään varalla.

Valmiuspäälliköksi nimetty Timo Lehtinen kertoo, että asunnot vuokrataan Parkanon vuokrakodit Oy:ltä. Ne kalustetaan ja varustetaan yhdessä vapaaehtoisten kanssa ensi viikon aikana. Vanhalle Keskustan koululle perustetaan välityspiste, johon voidaan tarvittaessa ottaa lahjoituksia vastaan niin yhdistyksiltä, yrityksiltä kuin yksityishenkilöiltäkin.

– Varustelu alkaa sillä, että tekninen Tiina Kyösti tekee listauksen siitä, mitä asunnoissa tarvitaan. Monenlaista kaivataan aina sängyistä peittoihin ja kattolampuista taloustavaroihin. Keräämme tarvittavaa materiaalia Setlementin ja muiden vapaaehtoisten avustuksella kootusti Lystinmäen toimintakeskukseen eli entiseen Keskustan kouluun, josta ne toimitetaan asuntoihin, Lehtinen kertoo.

Myös Vahojärven leirikeskus varaudutaan ottamaan sotaa pakenevien käyttöön, sillä Maahanmuuttoviranomaisten ohjeistus edellyttää Parkanon varautuvan 50 henkilön sijoittamiseen.

Ukrainasta tulevien tilannetta on käsitelty Parkanoon perustetussa Ukraina-valmiusryhmässä viimeksi tänä aamuna. Monialainen valmiusryhmä kokoontuu viikoittain, ylläpitää tilannekuvaa ja organisoi esimerkiksi ukrainalaispakolaisten vastaanottoon liittyviä asioita yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Tällä hetkellä Parkanossa on Ukrainasta tulleita virallisesti ilmoittautuneita vain muutama. Heille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä perheistä vuokra-asuntoihin. Todellista täältä turvaa etsivien määrää on haastavaa arvioida.

– Parkanossahan on aiemmin ollut ukrainalaisia töissä, joten heitä voi majoittua myös tuttujen luona. Tilapäistä oleskelulupaa täytyy Suomessa hakea vasta 90 päivän oleskelun jälkeen, joten tieto Parkanossa olevista ukrainalaisista voi tulla viranomaiselle viiveellä, Lehtinen kertoo.

Parkanon kaupungin sosiaalipalveluiden neuvontapuhelin 044 7865 351 vastaa arkipäivisin klo 8–16 akuutteihin sosiaalipalveluita koskeviin kysymyksiin.