Miksi ottaisit kuituverkon ?

  • häiriötön ja riittävä verkkoyhteys
  • toimiva TV-yhteys muutoksienkin jälkeen
  • laajenevan verkkopalvelun sujuva ja luottamuksellinen käyttö: poliisi, verottaja, Kela, terveyshuolto, TE-toimisto, vanhuspalvelut
  • opiskelu lisääntyy verkon kautta
  • etätyöskentely helpottuu
  • pilvipalvelut, toiminnanohjausmahdollisuus (esim. koneiden huolto ja etäpäivitys)
  • kiinteistöjen valvonta ja ohjausjärjestelmien mahdollistaminen
  • tulevaisuudessakin nopea yhteys
  • kaikki nykytekniikalla toteutetut langattomat verkot (esim. 4G) tarjoavat jaettua yhteyttä, jonka nopeuteen vaikuttaa, montako käyttäjää samaan aikaan on verkossa
  • 4G:llä häiriötön tv-yhteys ei toimi

Kuituverkon hinta on ennen rakentamista sopimuksen tehneille 1230 €. Maksusta suoritetaan 500 € rakentamisen alettua ja 730 €, kun yhteys on kiinteistöllä. Kotitalousvähennyskelpoinen osuus on 500 €.

Rakentaminen:   2016 kesä Yliskylä–Alaskylä, 2017 Pohjois-Parkano

 Pasi Viitasalo on tyytyväinen valokuidun käyttäjä

Keskusta-alueen reunamilla Parkanossa asuva Pasi Viitasalo on tyytyväinen valokuidun käyttäjä. Nettiyhteydessä riittää nyt kaistaa koko perheen tarpeisiin ja televisio näkyy häiriöttä.

Talosuunnittelun ammattilaisille nopea nettiyhteys on tärkeä myös kotona, jotta etätyöt onnistuvat. Erityisesti lähetysnopeus oli Viitasaloilla aiemmin kuparikaapelia pitkin hidas. Tätä ongelmaa ei enää ole.

– Nyt sujuvat niin työt kuin muukin käyttö. Nelihenkisessä perheessä saattaa olla kymmenkuntakin laitetta yhtä aikaa verkossa, kun kaikilla on älypuhelimet ja jonkinlaiset tietokoneet käytössä yhteisen television lisäksi. Aiemmin lapset helposti huomauttelivat netin hidastumisesta.

Kun televisiolähetykset alkoivat tulla valokuidun kautta, kuvanlaatu parani merkittävästi. Näkyviin saatiin myös HD-kanavat, joita Viitasalo ei enää antaisi pois, niin elävää on teräväpiirtolähetysten kuva. Antennista luopuja yllättyi myös siitä, kuinka hyvin tv-kanavapaketteja pystyy nyt räätälöimään omiin tarpeisiin.

Kuidun hankkimiseen Viitasaloa innosti viime kesänä myös se, että hän uskoo verkon kautta tulevien palvelujen lisääntyvän koko ajan. Esimerkiksi kodinturva- ja terveydenhuoltopalvelut hoituvat tulevaisuudessa yhä enemmän tietoverkon kautta ja kasvattavat datamäärää.

Moni uskoo langattomaan nettiyhteyteen, mutta se on Viitasalon mielestä paitsi epävarma myös moneen asiaan riittämätön.

– Langaton kaista jaetaan naapureiden kesken. Siinä ei yhtään auta se, että olit ensimmäinen, joka alkoi katsella videota. Jos naapuri ja seuraavakin päättää katsella samaan aikaan, jaat kaistan heidän kanssaan ja kärsit hitaammasta tiedonsiirrosta.

Kaupunki on

tosissaan liikkeellä

Pasi Viitasalo on nykyään myös Lupinet Oy:n hallituksessa. Hän lähti mielellään mukaan, kun pyydettiin, koska oli juuri ehtinyt hankkia kotiinsa valokuidun ja nähdä, miten paljon iloa siitä on.

– Mielestäni valokuidun hommaaminen on nyt vähän samanlainen juttu kuin aikanaan on ollut sähkön, vesijohdon ja lankapuhelimen vetäminen: kun käyttöön tottuu, ilman ei enää pärjäisi ja liittymismaksun maksaminen tuntuu luontevalta.

Kaupungin ei olisi ollut mikään pakko lähteä tuomaan valokuitua Parkanoon, mutta se tehtiin, jotta hyvät yhteydet saataisiin myös kylille. Sinne niitä ei minkään yrityksen ole kannattavaa rakentaa.

Viitasalo painottaa, että kaupunki on ollut tosissaan liikkeellä koko ajan, mutta hanke on viivästynyt, koska ely-keskukselta ei ole saatu luvattua rahoitusta.

Hän on tyytyväinen siihen, että Lupinet sai yhteistyökumppanin IPP Oy:stä. Näin hankkeeseen saatiin lisää teknistä asiantuntemusta ja siinä pystytään osittain käyttämään myös puhelinyhtiön valmiita verkkoja.

– Lupinet Oy on kuitenkin edelleen voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka ainoa pyrkimys on rakentaa valokuituverkko Parkanon kylille. Kun tähän verkkoon hankkii itselleen liittymän, voi sen kautta tulevat palvelut ostaa miltä tahansa palveluntarjoajalta, Viitasalo tähdentää.