Parkanon ja Kihniön alueelle tavoitellaan lisää yrityksiä sekä yhteistyö- ja alihankintaverkostoja. Tätä edistää myös virtuaalinen teollisuuspuisto, jonka toteuttamiseen Kehitys-Parkki Oy:n sai maakuntahallitukselta noin 60 000 euron rahoituksen.  

Tavoitteena on saada alueen tilat ja laitteet paremmin käyttöön, luoda työpaikkoja ja pitää osaajat paikkakunnalla.

Kaikki alueen vapaat tilat kuvataan nyt pilvipalveluun virtuaalisena kuvana, jota voi käännellä ja katsella eri kulmista ja johon voi lisätä oman tuotannon vaatimia rakenteita.

– Tiloista kiinnostuneen ei tarvitse ajaa paikalle katsomaan, vaan hän voi luottaa, että kuvat ovat mittatarkat. Samalla hän voi kokeilla, mahtuuko jokin oma kone tai laite tai vaikka iso ajoneuvo kyseiseen tilaan, selventää projektipäällikkö Ari Mäkinen.

Tilojen kuvaaminen alkaa Rumalankankaan perinteikkäältä teollisuusalueelta, joka syntyi aikanaan Mekeksen myötä. Pelkästään tuolla alueella on lämmintä hallitilaa vapaana 3500 neliötä ja toimistotilaakin 3000 neliötä.

Virtuaalinen teollisuuspuisto -hanke eli TEPU mahdollistaa esimerkiksi starttipajan aloittaville yrityksille. Myös opiskelijoita innostetaan mukaan tarjoamalla heille työmahdollisuuksia ja sitouttamalla heitä sitä kautta paikkakuntaan. Rumalankankaalle suunnitellaan myös koulutushotellia, jossa muutamat opiskelijat voisivat työskennellä.

– TAMKin insinööriopiskelijat tekevät meille jo tilojen skannauksia, ja Saskyssa on oltu kiinnostuneita yhteistyöstä. Haemme yhteistyötä myös esimerkiksi Parkanossa alkavan logistiikkakoulutuksen kanssa, Mäkinen toteaa.

– Idea on, että vaikka nuoret olisivat lähteneet muualle opiskelemaan, heillä säilyisi tätä kautta kiinteä suhde kotipaikkakuntaan ja he voisivat tehdä opintojen ohessa jo vaikka vähän töitä yrittäjinä.  

TEPU-hankkeen suunnitteluun ovat viime vuoden aikana voimakkaasti osallistuneet alueen isoimmat teollisuusyritykset. Hankkeesta järjestetään kaikille kiinnostuneille avoin infotilaisuus 10.3. Rumalankankaalla. Päivän ohjelmassa on esimerkiksi työpajoja.