Mitä tarkoitetaan neuropsykiatrisilla häiriöillä?
- Neuropsykiatrisista häiriöistä käytettän usein nepsy nimistystä
- Nepsy-häiriöt ovat kehityksellisiä häiriöitä, jotka liittyvät aivojen rakenteeseen tai toimintaan. Ne ilmenevät usein osittain perinnöllisinä.
- Yleisimpiä diagnoosinimikkeitä ovat mm. ADHD/ADD, autismikirjon häiriö, kehityksellinen kielihäiriö ja Tourette.
- Ne ilmenevät kullekin häiriölle tyypillisenä toimintatapana ja käyttäytymisenä.
- Nepsy-vaikeudet vaikuttavat jokapäiväiseen elämään mm. sosiaaliseen vuorovaikutukseen, kielelliseen ja ei-kielelliseen viestintään, tunteiden ja käyttäytymisen säätelyyn ja oman toiminnan ohjaamiseen.
- Nepsy-häiriöihin liittyy usein myös unen, oppimisen, kielenkehityksen ja motoriikan haasteita, mielialavaihteluita, ahdistus- tai pakko-oireisuutta sekä aistiherkkyyttä.
- On yksilöllistä, miten oireet ilmenevät ja kuinka voimakkaita ne ovat. Myös ympäristö ja ikäkausi vaikuttavat ilmenemiseen. Tämän vuoksi tuen muodot tulee miettiä yksilöllisesti.
- Kaikilla ihmisillä on jossain määrin nepsy-piirteitä, eivätkä ne aina johda diagnoosiin. Mikäli piirteet aiheuttavat huomattavia haasteita arjessa, voidaan tarvittaessa selvittää, täyttyykö neuropsykiatristen häiriöiden diagnostiset kriteerit.
- Joskus samankaltaisia oireita voivat tuoda esim. haastava perhetilanne, epäsäännölliset elintavat, fyysiset sairaudet tai traumat.
- Neuropsykiatrisen diagnoosin voi asettaa ainoastaan lääkäri.
Mikäli sinulla herää huoli neuropsykiatrisista häiriöstä, voit ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä Perheneuvolaan.
KELAN LINKIT