Metsämuseo on avoinna 7.6.-6.8.2023
ke-su klo 11-17, vapaa pääsy, tervetuloa!
Yhteystiedot: 044 7865 516 / vapaa-aikatoimi@parkano.fi 

Alueelle voi mennä myös aukioloaikojen ulkopuolella retkeilemään ja nauttimaan luonnosta.
Ajantasaiset metsäpalovaroitukset saat täältä, niitä pitää noudattaa ilmoitusten mukaisesti. 

Metsämuseon alueella on kahden kilometrin mittainen Kustaa-hirven luontopolku, joka lähtee metsämuseon parkkipaikalta ja kiertää upean Messukallion kautta metsämuseon nuotiopaikalle. Reitin varrella on kahdeksan erilaista taulua, jotka rohkaisevat toimimaan ja pohtimaan. Taulujen tekstit on käännetty myös englanniksi. Reitillä on pitkospuita ja pieniä korkeusvaihteluita, joten se ei ole esteetön. Nyt vain eväät reppuun ja retkelle Kustaa-hirven kanssa!

 

Metsämuseo esittelee metsätöiden historiaa 1860-luvun sahateollisuuden noususta aina 1960-luvun koneellistumiseen. Metsämuseon alueella on näyttelyhalli, savottakämppä, sauna, hevostalli ja metsätyökoneita. Lisäksi museon läheisyydestä löytyvät luontopolku, Messukallio, uimaranta, laavuja ja nuotiopaikkoja. Metsämuseo ja Kaidatvedet on myös yksi Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark-kohde. 

Elokuussa 2007 avattiin Parkanon metsämuseolla Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin tuottama Polkuja metsään – näyttely, joka on ensimmäinen pysyvä metsiensuojelua esittelevä näyttely maamme museoiden tarjonnassa. Näyttely valaisee metsien merkitystä suomalaisille, metsäluontomme muutoksia sekä metsiensuojelun historiaa ja nykytilannetta. Näyttelyssä esitellään myös luonnonsuojelujärjestöjen toimintaa ja metsänomistajan mahdollisuuksia vaalia metsäluontoa.

Kaitojen vetten maisemiin pääsee tutustumaan Käpykintukan vaellusreittiä pitkin metsämuseolta Käenkoskikeskukseen, reitin pituus n. 7 km. Reitin pitkospuita on juuri vaihdettu ja kunnostettu. Lisäksi metsämuseo on Vesipääskylautan pysähdyspaikka. Metsämuseo on erinomainen kohde elämysliikuntaan, retkille ja erilaisten tapahtumien järjestelyihin. Metsämuseolla voit liikkua esteettömästi, joten museo sopii myös erityisryhmien matkakohteeksi.

Tutustu myös Leena Perälän teokseen Kyrönkankaan talvitie 2011.pdf, joka kertoo kattavasti Kaitojen vetten seudun historiasta! Kaidatvedet – osa muinaista Talvitietä -teos (2020) on ostettavissa Parkanon kirjastosta, hinta 20 €.

The Forestry Museum in English

Metsämuseolta pääsee kätevästi myös Käenkoskikeskukseen, tutustu!

Retkipaikan kuvaus metsämuseosta ja Käpykintukasta, kannattaa lukea!

Rantapallo -sivuston kuvaus metsämuseosta

Messukallio ja Kaidatvedet ovat myös mukana Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark-toiminnassa!