Kotiseutumuseo avoinna 10.-28.7.2024 ke-su klo 11-17
Kirkkopolku 1, 39700 Parkano
Kotiseutumuseoon on vapaa pääsy koko kesän ajan.
Parkanon kotiseutumuseossa esitellään parkanolaisia paikallisia perinteitä. Vuonna 1890 valmistuneessa viljamakasiinissa Parkanon kirkon kupeessa on Parkanon Paroonin Gustaf Wrede af Elimä´n osasto, parkanolainen kamari ja tupa sekä työvälineitä. Yläkerrassa on mittava määrä Parkanon kirkon vanhaa esineistöä, jotka muistuttavat muun muassa Parkanon kirkon tapuliin osuneesta salamaniskusta juhannuksena 24.6.1928.
Tiedustelut:
vapaa-aikatoimen ohjaaja Elisa Vahosalmi
puh. 044 7865 516
Local History Museum in English
Yhteystiedot
vapaa-aikatoimi@parkano.fi
Museon erikoisuutena ovat kyläsuutari Hilja Mäkisen ja kunnan kätilön Anna Helmisen työvälineistöt, pettuleivän tekoa esittelevä näyttely sekä Germund Paaerin jäljennös Gallen-Kallelan Sammon puolustuksesta.
Kannattaa tutustua myös VirtaParkissa kotiseutumuseon esittelyyn
Parkanon kaupungin YouTube-kanavalla on myös viisiosainen kotiseutumuseo-opastus, johon pääsee alla olevista linkeistä:
Parkanon kotiseutumuseon historia
Parkanon parooni Gustaf Wrede af Elimä
Entisajan elämää parkanolaisessa tuvassa
Kirkkohistoriaa ja salamanisku
Kyläsuutari Hilja Mäkinen sekä taiteilija Germund Paaer
Parkanossa toteutettiin 7.9.2013 sekä 13.9.2014 osana Euroopan rakennusperintöpäiviä sekä Pirkanmaan kotiseutukuukautta Parkanon kotiseutukävelyt yhteistyössä Parkano-Seura ry:n kanssa. Oheisista linkeistä voi tutustua Parkanon keskustan rakennusten historiaan
Parkanon_kotiseutukvely_7.9.2013.pdf sekä Parkanon_OTKn_puisto_2014.pdf
Gustaf Wrede af Elimä, Parkanon parooni
Parkanon parooni toimi Parkanon hoitoalueen metsänhoitajana vuodesta 1893 lähtien ja jäi eläkkeelle v. 1917. Sen jälkeen hänen tärkein harrastuksensa oli suojeluskuntatoiminta. Omalaatuisesti pukeutunut Parooni oli työnsä takia tunnettu ympäri Parkanoa.
Suojeluskuntaleireillä ihmisiä kiinnosti vanha, pitkäpartainen ukko, joka kertoi nuotion ääressä vapaussotamuistojaan ja liittyi luontevasti mukaan kenraalien joukkoon. Näin paroonista tuli koko Suomen kansan tuntema henkilö, joka muistetaan nimenä vielä tänä päivänä ympäri maata.
Parkanon parooni Gustaf Wrede af Elimä´n kuolemasta tuli kuluneeksi 80 vuotta 23.10.2019. Paroonin muistoa kunnioittaen on koottu tieto- ja opetuspaketti, jota voidaan hyödyntää kotiseutuhistorian opetuksessa ja tuntemuksessa. Paketti on vapaassa käytössä ja toivottavaa on, että parooni muistetaan myös nykypäivänä historiankirjojen merkittävimpänä parkanolaisena henkilönä. Parkanon paroonille on pystytetty oma patsas Parkanon keskustaan, jonka on taiteillut Tauno Vuorenniemi vuonna 2012 ja teos kantaa nimeä Paroonin Henki.