– Perusasiat, kuten käsihygienia, yskimishygienia ja riittävän etäisyyden pitäminen sekä se, ettei sairaana lähdetä töihin tai muuten ihmisten ilmoille tartuttamaan, ovat edelleen tärkeimmät tavat suojautua koronatartunnalta ja suojata muita, toteaa Kolmostien Terveyden johtava lääkäri Lasse Korpi.

Tälle viikolle ennustetut keväiset lämpötilat houkuttelevat ulkoilemaan ja liikkumaan. Korven mukaan ulkoilu on suositeltavaa kaikille, myös ikäihmisille, kunhan ulkona ei olla lähikontaktissa muiden kanssa.

– Ulkoilla pitää mutta sellaisessa ympäristössä, ettei tapaa muita. Yleensä puhutaan noin 1–2 metrin suojaetäisyydestä. Sitä kannattaa ulkonakin noudattaa. Myös tarpeellisilla asioilla eli kaupassa ja apteekissa voi käydä kontakteja välttäen, mutta ikäihmisille suositeltavaa on käyttää asioimispalveluja ja muiden apua.

Erityisen tärkeää on nyt hoitaa perussairauksiaan hyvin ja huolehtia varsinkin keuhkosairauksien, kuten astman, ja myös sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen hoitotasapainosta. Terveydenhuollossa on nyt huoli siitä, että ihmiset eivät uskalla koronapelossaan tulla lääkäriin vaan jäävät kotiin jonkin vakavan sairauden kanssa.

– Ottakaa herkästi yhteys ammattilaiseen! Pystymme hoitamaan ihmisiä ja arvioimaan tilannetta sekä hoidon tarvetta etäkanavien kautta ilman, että heidän tarvitsee tulla fyysisesti tänne terveyskeskukseen. Lääkäreitämme voi tavata esimerkiksi videovastaanoton kautta.

Kasvosuojien käyttöä Korpi ei Parkanossa tällä hetkellä pidä tarpeellisena kuntalaisilla. Myös THL:n ja STM:n viesti viikonloppuna oli selvästi se, että niitä ei tässä vaiheessa suositella. Suojat saattavat toisaalta tuoda turhaa turvallisuuden tunnetta, ja toisaalta niitä käytettäessä voivat tärkeimmät suojautumiskeinot unohtua. Epidemian edetessä suositukset saattavat toki muuttua.