Kymmenen vuotta ITE-taidetta Parkanon kesässä

Tulevan kesän ITE-näyttely Parkanossa on teemaltaan ITE-Xeen. Näyttelyn kuraattori Arto Tuominen tuo nimessä esiin sen, että ITE-taidetta on tuotu Parkanon puistoihin ja katujen varsille jo kymmenen kertaa.

– Toisaalta juhlavuoden näyttelyn nimi kuvaa ITE-taiteen syvintä olemusta: siellä se vaan tekee taidetta itexeen, hän myhäilee.

Tuominen kehittelee näyttelyyn kahta pääteemaa. Keskustaa halkovan Parkanontien varrelle hän suunnittelee ITE-taiteen bulevardia.

– ITE-taiteen bulevardi keskustassa olisi liikehuoneistojen edustan jalankulkuväylä, jonka vierellä on paljon istutuksia. Niiden sisään voisi laittaa isoja lintuja ja kukkia. Irja Aliselta esimerkiksi tulee kahden linnun teos ja Raimo Hautaluomalta iso korppi. Leena Nio tekee mosaiikkikanan nimeltään Parkana, joka tietysti sijoitetaan Kanan tilan kohdalle. Kun myös näyteikkunoille laitetaan töitä esiin, niin ITE-taidetta on molemmin puolin bulevardia.

Bulevardi alkaa kaupungintalolta ja päättyy kirjastolle, jonka lipan päälle Tuominen suunnittelee sijoittavansa ison korpin. Sen on Parkanoon luvannut tehdä vuoden 2021 ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola.

Toisen kokonaisuuden Tuominen toivoo saavansa valtatie 3:n ja Kolmoskeskuksen tuntumaan hyvin näkyvälle paikalle. Sinne hän aikoo sijoittaa zoon, jossa olisi Alpo Koivumäen ja muutaman muunkin taiteilijan isoja eläinteoksia.

ITE-Xeen-näyttelyyn ovat luvanneet teoksiaan: August Eskelinen Lappeenrannasta, Tauno Vuorenniemi Sastamalasta, Irja Alinen Porista, Jori Tapio Kalliola Hangosta, Leena Nio Jokelasta (Tuusula), Juha Vanhanen Alavudelta, Raimo Hautaluoma Kurikasta, Alpo Koivumäki Kauhajoelta, Tuomo Rantanen Punkalaitumelta, Paula Huhtanen Nokialta, Kyösti Iitti Pöytyältä, Ilkka Lehtonen Uudestakaupungista ja Sinikka Myllyviita Karviasta.

ITE-kesäkaupunki tunnetaan valtakunnallisesti

ITE-taide tuli Parkanoon nuorisoseuran 110-vuotisjuhlien myötä. Kansantanssia nuoruudessaan Parkanossa harrastanut Arto Tuominen halusi kunnioittaa juhlivaa seuraa ja kotiseutuaan tuomalla esiin kansantaidetta. Alku oli siis spontaani, mutta sen jälkeen toimintaa on kehitetty määrätietoisesti ja ITE-taide on vakiinnuttanut paikkansa Parkanon kesässä.

ITE-näyttelyistä on Parkanossa saatu innostunutta palautetta niin paikallisilta ja vapaa-ajanasukkailta kuin matkailijoiltakin, joten teemaa on jalostettu tosissaan. Vahvaa yhteistyötä tehdään Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Vuonna 2018 Parkano julistautui ITE-kesäkaupungiksi. Samalla lanseerattiin ITE-mobiilireitti, joka ohjaa kulkijan teokselta toiselle ja tarjoaa reitin lisäksi tietoa töistä.

– Näyttelyissä on vuosien saatossa ollut esillä huikea määrä lukuisten eri taiteilijoiden töitä. Tehty työ on huomattu valtakunnallisestikin, ja Parkano on saanut kiitosta siitä, että se on ottanut ITE-taiteen huomaansa, Tuominen toteaa.

LISÄTIETOJA:

Elisa Vahosalmi, Parkanon kaupungin kulttuuritoimi, p. 044 786 5516, elisa.vahosalmi@parkano.fi

Arto Tuominen, näyttelyn kuraattori, p. 040 720 6056, art.tuominen@gmail.com