ITE = itse tehty elämä

Parkano on ITE-taiteen kesäkaupunki

ITE-taide on saanut Parkanossa innostuneen palautteen niin paikallisilta kuin kesäasukkailta sekä matkailijoita. Parkanon kaupunki päättikin kesällä 2018 lähteä jalostamaan ideaa ja julistautui  ITE-taiteen kesäkaupungiksi yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Kesäkuusta elokuuhun on esillä vuosittain vaihtuva ITE-näyttely, johon voi tutustua ITE-mobiilireitin avulla. Se ohjaa kulkijan Kolmoskeskuksen teosten luota keskustan puistoihin ja kadunvarsille ja sieltä Viinikanjoen hienoon koskimaisemaan. Reitin lisäksi tarjolla on tietoa teoksista.

ITE Hirveetä! – Ihan hirveetä vai hirveen ihanaa?

ITE-kesäkaupunki Parkanossa saattoi mielenkiintoista kansantaidetta katsella turvallisesti ulkona puistoissa ja katujen varsilla. Kesän 2020 näyttelyn teema oli ITE Hirveetä! Parkanon näyttely oli tärkeä osa valtakunnallista ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuotta.

Näyttelyn kuraattori Arto Tuominen sai mukaan todella nimekkään joukon ITE-taiteilijoita, esimerkiksi vuoden ITE-taiteilija Paula Huhtasen, Alpo Koivumäen, Väinö Ojan, Arto Ali-Eskolan, Jorma Pihlin, Juha Käkelän ja Kyösti Iitin, joista osa on kansainvälisestikin tunnettuja. 

ITE Hirveetä! -teema kannusti katsojaa pohtimaan, onko taide hirveen ihanaa vai ihan hirveetä. Esillä oli useita hirviaiheisia töitä muistuttamassa siitä, miten Parkanon Parooni eli metsänhoitaja Gustaf Wrede af Elimä reilut sata vuotta sitten pelasti Suomen hirvikannan.

Syksyn myötä teokset palaavat taiteilijoille, mutta Parkanossa valmistaudutaan jo ensi kesän näyttelyyn, joka onkin 10-vuotisjuhlanäyttely.

Parkanolaissyntyinen, nykyään Paimiossa asuva Arto Tuominen on tuonut ITE-taidetta Parkanoon jo yhdeksänä kesänä – rakkaudesta kotiseutuun, kuten hän itse asian ilmaisee. Parkano on hänen mielestään maastollisesti kuin tehty puistotaiteen kesänäyttelypaikaksi. ITE-näyttelyistä on Parkanossa saatu innostunutta palautetta niin paikallisilta ja vapaa-ajanasukkailta kuin matkailijoiltakin, joten teemaa on jalostettu tosissaan. 

ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuosi

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta – taidetta kansalta kansalle. ITE viittaa sanayhdistelmään ”itse tehty elämä”.

ITE on Maaseudun Sivistysliiton luoma brändi. Vuotta 2020 vietetään ITE-taiteen juhlavuotena, koska nyt on kulunut 20 vuotta ensimmäisestä MSL:n toteuttamasta ITE-taiteen näyttelystä. Näiden kahden vuosikymmenen aikana liitto on aktiivisesti kartoittanut ja esitellyt ITE-taidetta. Toiminta on kansainvälisestikin ainutlaatuista pitkäjänteisyydessään ja huikeissa tuloksissaan. Juhlavuoden tapahtumien toteuttajina on monia tahoja, myös taidemuseoita.

Lisätietoja: Elisa Vahosalmi, Parkanon kaupungin vapaa-aikapalvelut puh. 044 7865 516, elisa.vahosalmi@parkano.fi

 

ITE via Parkano -näyttely 2019

Kesällä 2019 ITE-kesäkaupunki Parkanon taideteema oli ITE via Parkano. Tämä viittasi siihen, kuinka junat kulkevat Parkanon kautta päärataa Helsingistä Rovaniemelle eli halki koko Suomen. ITE-taidetta pystytettiin teiden eli vian varsille. Mukana oli mm. Mikko Virkkulan, Juha Käkelän, Alpo Koivumäen sekä Elisa Kärjän töitä.

Aiempien vuosien ITE-taiteesta:
Alpo ITE -näyttely Parkanossa 2017
ETI ITE
 -näyttely Parkanossa 2016

Lisätietoa ITE-taiteesta:
Maaseudun Sivistysliitto
ITE-net
Kokkolan ITE-museo