Parkanossa 17.7.2020

 

Avoin kirje liikenneministeri Timo Harakalle

 

Vakava huolenilmaus

Kolmostien (Vt 3) vaaranpaikat korjattava

Luoteis-Pirkanmaalla sattui Kolmostiellä jälleen paha kuolonkolari Parkanossa Alaskylän mutkissa torstaina 16.7.2020. Etelästä henkilöauto oli kääntymässä vasemmalle Kissakivelle. Takana tullut rekka oli ajanut henkilöauton perään ja ajautunut vastaantulevien kaistalle. Se osui vastaantulleen auton etuosaan, jossa matkustaneista kaksi kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti.

Esitämme vakavat surunvalittelumme menehtyneiden omaisille ja toivomme loukkaantuneille pikaista paranemista.

Valitettavasti samassa paikassa on tapahtunut aikaisemmin useita kuolonkolareita ja muita vakavia liikenneonnettomuuksia. Viimeksi Alaskylän mutkissa kuoli helmikuussa 2018 rekankuljettaja.  Ikaalisten Mansoniemessä tapahtui 1.9.2017 vastaava kuolonkolari Valtatie 3 /Raivalan risteyksessä, jossa 20-vuotias nainen kuoli. Heti seuraavana päivänä 2.9. aamulla 83-vuotias mies kuoli Hämeenkyrössä Valtatie 3 / Kyröskosken risteyksessä.

Nämä surulliset tapahtumat nostavat taas Kolmostien investointitarpeet esille. Alaskylän mutkien korjaamisesta ja eräistä muista kohteista on pitkään ollut hanke-esitykset olemassa.

Luoteis-Pirkanmaalla Valtatie 3:n liikenneturvallisuutta tulee parantaa ainakin Parkanon Alaskylän mutkien korjaamisella ja Raivalan risteyksen (Ikaalisten Mansoniemessä) kaistajärjestelyillä. Kolmostien kohteita pitää tarkastella, ottaen huomioon Luoteis-Pirkanmaan ”Viisaan ja turvallisen liikenteen” suunnitelma. Vt3 Alaskylän mutkien osalta tien tason ja profiilin nosto on erittäin tärkeää. Vilkkaasti liikennöidyltä Kolmostieltä on todella riskialtista kääntyä vasemmalle Kissakivelle tai Alaskyläntielle.

Valtatie 3 on yksi Suomen tärkeimmistä päätieyhteyksistä ja osa kansainvälistä Euroopan teiden verkkoa (E12). Yhteydellä on keskeinen merkitys henkilöliikenteen lisäksi teollisuuden kuljetuksille ja joukkoliikenteelle. Väli Tampereelta Vaasaan ja Seinäjoelle tunnetaan myös Suomen Ruokatienä. Valtatie 3 ei täytä runkotielle asetettuja tavoitteita. Puutteita on liikenteen sujuvuudessa ja liikenneturvallisuudessa sekä valtatien yleisessä laatutasossa. Raskaan liikenteen osuus on liikennemäärästä noin 1.253 ajoneuvoa/vrk, ja se on ollut kasvussa.

Kiirehdimme rahoitusta liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta parantaviin toimiin Valtatie kolmella välillä Hämeenkyrö – Parkano. Toivomme, että Alaskylän kohdan hankkeeseen varataan 13 M€ vuoden 2021 talousarviossa, ja että myös Raivalan risteyksen kaistajärjestelyt Ikaalisissa ratkaistaan. Välittömänä toimena kääntyminen etelästä vasemmalle Kissakivelle tulisi kieltää, mikäli tähän ei saada nopeasti selkää kaistajärjestelyä.

 

Kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma                                         Kunnanjohtaja Antero Alenius

Parkanon kaupunki, puh. 044 7865 201                               Hämeenkyrön kunta, puh. 050 68 192

 

Kaupunginjohtaja Kari Tolonen                                               Maakuntajohtaja Esa Halme

Ikaalisten kaupunki, puh. 044 730 1250                                       Pirkanmaan liitto, puh. 040 500 3531