Valtakunnallinen pyöräilyviikko järjestetään 7.–15. toukokuuta 2016. Pyöräilyviikolla Suomi pyöräilee -kampanja haastaa kunnat, seurat, yhdistykset, järjestöt ja työpaikat ympäri Suomen järjestämään pyöräilyyn liittyvää toimintaa. Pyöräilyviikon tarkoituksena on edistää arkipyöräilyä, kertoa pyöräilyn moninaisista eduista sekä herätellä keskustelua ajankohtaisista pyöräilyyn liittyvistä kysymyksistä.

Pyöräilyviikon vakiintuneet teemapäivät ovat:

  • Kansallinen pyöräilypäivä
  • Pyörällä töihin -päivä
  • Pyörällä kouluun -päivä

Vuonna 2016 Pyöräilyviikon pääteemana on ”Aina myötätuulessa”. Teemalla halutaan innostaa ihmiset kokeilemaan sähköavusteista pyöräilyä. Sähköpyöräilyn kasvunäkymät ovat huikeat ja se on yksi parhaista tavoista siirtyä vannoutuneesta autoilijasta pyöräilyn ihmeelliseen maailmaan. Sähköpyöräily on liikuntaa, kuten normaalikin pyöräily, sillä pyörät vaativat polkemista sähköavustuksen toimimiseksi. Sähköavusteisuus tekee vastatuulesta, ylämäistä, epätasaisesta tai lumisesta pinnasta ja muista hidasteista vain muistoja! Kokeile sinäkin!

Pyöräilyviikolla järjestetään erilaisia teemapäiviä:

Kansallinen pyöräilypäivä, lauantai 7.5.2016

Kansallinen pyöräilypäivä käynnistää Pyöräilyviikon. Kansallisena pyöräilypäivänä paikalliset järjestöt ja yhdistykset ympäri maata keräävät ihmisiä paikallistapahtumiin pyöräilemään yhdessä. Osa yhdistyksistä on keksinyt pyöräilylleen houkuttelevia teemoja, kuten esimerkiksi kulttuuripyöräily, valkovuokkopyöräily, omena-puupyöräily, lintubongauspyöräily tai geokätköilypyöräily.

Pyörällä töihin -päivä, tiistai 10.5.2016

Pyörällä töihin -päivä tarjoaa mahdollisuuden miettiä henkilö-kohtaisia liikkumisen valintoja ja kokeilla, miten hyvältä tuntuu pyöräillä työpaikalle. Aamuinen pyöräily parantaa työkykyä ja kohottaa mielialaa. Sähköavusteisella pyörän kanssa ei yleensä tule edes hiki! Iltapäivän reipas polkeminen kotiin – sähköavustuksen kanssa tai ilman – taas kuittaa päivän kuntoilutarpeet ja antaa aikaa muihin menoihin. Työpaikat voivat kannustaa työntekijöitään jättämään auton kotiin ja tulemaan töihin omin voimin. Pyörällä töihin -päivä on myös oiva keino kiinnittää huomiota oman työpaikan pyöräilyolosuhteisiin.

Pyörällä kouluun -päivä, keskiviikko 11.5.2016

Pyörällä kouluun -päivän tavoitteena on kannustaa kaikenikäisiä koululaisia kulkemaan päivittäiset koulumatkansa pyörällä. Koulumatkapyöräilyä voi lisätä, jos pyöräreitit ovat turvallisia ja jos koulut ja huoltajat tukevat lasten itsenäistä, turvallista ja terveellistä liikkumista. Pyöräilyssä tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen kuuluu sekä kodille että koululle. Jos liikenne-ympäristön puutteet ovat este pyöräilylle, vaaranpaikat kannattaa kartoittaa yhteistoimin ja saattaa ne vastaavien tahojen tietoon. Ilmoittautuminen ja lisätietoa teemapäivän omilta sivuilta: http://www.pyorallakouluun.fi/.