TIEDOTE 29.9.2014                                                                              

PARKANO ULKOISTAA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUNSA PIHLAJALINNALLE

Parkanon kaupunki ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa vuoden 2015 alusta lähtien. Palvelujen tuottajaksi valittiin kilpailutuksen kautta Pihlajalinna-ryhmittymä. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta yksimielisesti.

Sopimuksen mukaisesti Parkano saa palvelut kymmeneksi vuodeksi niin, että niiden määrä ja laatu säilyvät vähintään nykytasolla.  Tavoitteena on tuottaa tarkoituksenmukaiset palvelut laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

– Tämä on meille paras tapa turvata palvelut. Haluamme pitää päätöksenteon omissa käsissämme, toimia varman päälle ja turvata laadukkaat lähipalvelut pitkälle tulevaisuuteen.  Muuten tilanne saattaisi tulevaisuudessa olla se, että sote-piiri kaukaa määräisi meidän puolestamme, mitä täällä 90 kilometrin päässä Tampereelta tarvitaan, toteaa kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma.

Selvitystyö lähti liikkeelle kustannuspaineista. Jotain pitää tehdä, jotta pienenevällä veronmaksajien joukolla pystytään takaamaan palvelut isolle joukolle. Erityisesti vanhuspalveluissa on lähivuosina isot haasteet.  Lisäksi painoi huoli siitä, että valtakunnallisissa malleissa keskitetään ja väistämättä jossain vaiheessa leikataan palveluja pieniltä paikkakunnilta.

– Parkanossa syntyi tahtotila hyvien palvelujen turvaamiseksi ja kehittämiseksi. Osoitamme, että pystymme kehittämään niitä paikan päällä, Heiniluoma miettii.

Ulkoistaminen tuo taloudellista vakautta, koska kustannusten nousu on määritetty sopimusmallissa. Kahden ensimmäisen vuoden aikana se saa olla vain kaksi prosenttia. Tehokkuus syntyy siitä, että yksityinen kumppani pystyy käyttämään resursseja joustavammin. Kallista hoitoa pyritään vähentämään satsaamalla ennaltaehkäisyyn ja hoitoketjun alkupäähän. 

Pitkällisen prosessin tulos

Sote-palvelujen kilpailuttamiseen päädyttiin Parkanossa naapurikuntien kanssa käytyjen pitkällisten yhteistyöneuvottelujen jälkeen. Vuodesta 2005 Parkano on aktiivisesti selvittänyt sekä kuntaliitosmahdollisuuksia että yhteistoiminta-alueen perustamista lähialueen kuntien kanssa.

Palvelujen tuottamisesta jätti Parkanon kaupungille kesäkuussa ilmoituksen viisi tarjoajaa, joista mukaan valittiin kolme. Tarjouksen jättivät määräaikaan mennessä Pihlajalinna-ryhmittymä ja Coronaria-ryhmittymä. Niistä jälkimmäisen tarjous suljettiin pois tarjouspyynnön vastaisena. Pihlajalinna-ryhmittymässä ovat mukana Pihlajalinna Oy, Dextra Oy, Hoivakoti Johanna Oy, Jokilaakson Terveys Oy, Mäntänvuoren Terveys Oy ja Visita Oy. Kilpailutuksen toteutti kaupungin kanssa PTCServices Oy.

Parkanon kaupunki on aiemmin ulkoistanut hammashoidon palvelunsa. Niistä on jo viiden vuoden ajan vastannut yksityinen toimija Attendo Terveyspalvelut Oy, ja tästä järjestelystä kokemus on hyvä. Nyt päätetty ulkoistaminen käsittää kaikki muut sosiaali- ja terveyspalvelut paitsi sote-viranomaistehtävät, lasten päivähoidon ja ympäristöterveydenhuollon.

Lisätietoja:       kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma, p. 044 7865 201

                           perusturvajohtaja Vuokko Kuusiluoma, p. 044 7865 301