Asunto-osakeyhtiö Päivölänrinne Satakunnankadun varrella voitti puutarhakilpailun, jonka Parkanon kaupungin markkinointityöryhmä suuntasi tänä vuonna taloyhtiöille.

– Voittajapiha nousi esille helppohoitoisilla istutusaltaillaan, toimivuudellaan ja viihtyvyydellään. Piha on viihtyisä ja talon asukkaiden näköinen. Piha on rakentunut ajan myötä asukkaiden tarpeiden mukaiseksi, tuomaristo arvioi.

Tuomareina kilpailussa olivat Elisa Simola, Tiina Yli-Lankoski ja Sari Kuusikko. Arvostelun kohteena oli neljä taloyhtiötä, joista kolme oli ennakkoilmoittautuneita ja yksi tuomareiden valinta. Pihat ovat eri-ikäisiä, mikä teki arvioinnista haasteellista. Yksi pihoista on rivitaloyhtiön, muut kerrostalojen.

Voittoisa piha on vanhin kilpailupihoista, ja tuomareiden mielestä taloyhtiön me-hengen pystyy aistimaan. Lapset on myös huomioitu, vaikka talossa asuu pääasiassa iäkkäitä asukkaita. Viihtyvyyden lisääminen taloyhtiössä on ollut yhteinen päämäärä.

Arvostelun kohteena kilpailussa oli yleisvaikutelma, siisteys ja toiminnallisuus sekä istutukset, piharakennelmat ja omaperäisyys. Kaikissa katsastetuissa taloyhtiöissä on hyvin hoidetut nurmialueet. Loppukesän helteiden vaikutus näkyi osassa kohteista.

– Taloyhtiön pihan saaminen asukkaiden näköiseksi riippuu paljolti yhteistyöstä ja talkoohengestä. Nurmikoiden hoito on yleensä kiinteistöhuollolla, mutta perenna- ja muiden istutusten perustaminen ja hoitaminen jää useimmiten innokkaille asukkaille, tuomarit pohtivat.

Vaikka taloyhtiöissä asuu eri-ikäisiä ihmisiä, lapsia ei oltu huomioitu kaikissa kohteissa. Osassa löytyi kuitenkin keinu ja hiekkalaatikkokin, vaikka lapsiperheitä ei olisi ollutkaan. Oleskelutilan ja lasten leikkipaikan sijoittaminen vierekkäin oli hyvä ratkaisu.

Käytännöllisyyteen vaikuttivat mm. autopaikat, kulkemisen vaivattomuus, jätepisteet, biojätepaikat, oleskelu ja leikkipaikan yhdistäminen.

Jokaisesta pihasta löytyi jokin erikoispiirre, joka jäi tuomareiden mieleen, oli se sitten toiminnan kannalta järkevä oleskelutila tai jokin yksityiskohta kuten lyhty tai yllättävässä paikassa oleva kesäkukka. Puistomaisuus osassa kohteista oli eduksi ja toi viihtyvyyttä, jota uusissa pihoissa saadaan vielä odottaa.

– Vaikka uusien pihojen istutukset oli tehty hyvin, aika näyttää, miten viihtyisiä alueista tulee. Oleskelutilojen sijoittelussa oli otettu huomioon valo ja varjo, etenkin voittajapihassa sai valita syreenien viilentävää suojaa tai aurinkoa keinussa.

Katso kuvat facebookisssa