Jos epäilet influenssa A(H1N1)v-tartuntaa, SOITA terveyskeskukseen

poliklinikalle puh. 03-4433400 tai 044-7865400, poliklinikka toimii ympärivuorokautisesti
Hoitajat antavat kotihoito- ja seurantaohjeita tai kutsuvat hoitoarvioon influenssapotilaille varattuihin tiloihin. 
 
A(H1N1)v-tartuntaa tulee epäillä, jos äkillisesti nousseeseen kuumeeseen (38°c tai yli, alle 3-vuotiaalla yli 38,5°c) liittyy jokin hengitystietulehdukseen viittaava oire. Perusterveellä yli 3-vuotiaalla taudin kuva vastaa yleensä normaalia kausi-influenssaan ja on hoidettavissa normaalin virustaudin tapaan kotihoidossa ilman lääkärissä käyntiä.
 
A(H1N1)v-influenssa saattaa kuitenkin eräissä tilanteissa altistaa potilaan tavallista vakavammalle taudille. Influenssaoireiden ilmetessä yhteydenottoa aluksi puhelimitse influenssavastaanotolle suositellaan erityisesti potilaille, joilla on jokin seuraavista tiloista:
 
·         potilas on alle 3-vuotias lapsi
·         olet raskaana
·         sairastat jotain seuraavista pitkäaikaissairauksista
o   säännöllistä lääkitystä vaativa sydän- tai keuhkosairaus tai diabetes (ei pelkkä verenpainetauti
o   krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
o   vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
o   sairaus, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15mg/vrk 2-4 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
o   krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
o   sairaalloinen ylipaino (BMI yli 40)
 
Riskiryhmiin kuuluville kirjoitetaan reseptillä saatava viruslääke, joka lievittää taudin oireita ja lyhentää taudin kestoa. Lääkitys tulee aloittaa 48 (max. 72) tunnin sisällä oireiden alkamisesta. (Lääkityksen käyttö on tarkasti rajoitettu yllä mainittuihin riskiryhmiin.) Terveyskeskuksen influenssavastaanotolla toteutetaan yleisesti hyväksyttyä linjausta viruslääkityksen aloittamisessa. Ehkäisevää lääkitystä ei avohoidossa määrätä kenellekään.
 
HUOMIOITAVAA:
On syytä ottaa yhteyttä ja hakeutua hoitoon myös, jos
– korkeakuumeinen tauti jatkuu 3-5 pv tai influenssan kaltaiset oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera.
– on hengitysvaikeuksia
– äkillinen huimaus tai sekavuus
– voimakas tai jatkuva oksentelu
– LAPSI ei juo tarpeeksi, oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti, on sinertävä tai harmaa, ei herää tai ei reagoi mihinkään tai on niin ärtyisä ettei halua olla sylissä.

 

LISÄTIETOJA:
 Lisätietoa A(H1N1)v-virustartunnasta, hygieniaohjeet ja kotihoito-ohjeita löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen internetsivuilta osoitteesta: www.thl.fi